utorok 5. apríla 2011

Panna Cotta

570 ml   šľahačková smotana
55 ml     mlieko
45 g       kryštálový cukor
1 ks       vanilkový struk
1 ks       kúsok citrónovej kôry
2 čl        prášková želatína
50 ml     rum

1. Vanilkový lusk pozdĺžne rozkrojíme, vyškrabeme dužinu so semienkami. Dužinu aj lusk pridáme do panvičky (s hrubým dnom) s polovicou smotany
2. Polovicu smotany spolu s vanilkovým luskom, cukrom, citrónovou kôrou ohrievame na strednom plameni až kým sa pri stenách panvičky začnú tvoriť malé bublinky. Odstavíme z plameňa a necháme cca 20 min. odpočívať
3. Do ďalšej panvičky nalejeme mlieko a posypeme ho želatínou. Necháme napučať.
4. Medzitým potrieme olejom formičky na panna cottu.
5. Zo smotany vyberieme vanilkový lusk a citrónovú kôru. Semienka s dužinou ponecháme v smotane.
6. Mlieko so želatínou zahrievame na malom plameni až kým sa želatína nerozpustí. Pozor, mlieko nesmie zovrieť! Pridáme rum, zamiešame a pridáme k vanilkovému krému.
7. Krém dáme do misky s ľadovou vodou, necháme chladiť. Občas premiešame.
8. Medzitým vyšľaháme zvyšok smotany na šľahačku.
9. Keď krém začne tuhnúť zmiešame šľahačku spolu s krémom. Vždy pridávame redšiu hmotu do tuhšej.
10. Rozlejeme do formičiek a niekoľkokrát s nimi pobúchame po prac. doske aby sa uvoľnili bublinky
11. Prikryjeme a dáme do chladničky minimálne na 4 hodiny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára